משאיות דאף לענף הבנייה
כל יצרנית משאיות שמכבדת את עצמה מציעה, מלבד סדרות המשאיות המתחלקות לפי משקל, סדרות מיוחדות המיועדות לעבודות עפר. בשנים האחרונות בחרו כמה וכמה מהיצרניות למתג משאיות אלה בנפרד, במיתוג חדש, כגון וולוו עם FMX, מרצדס עם ארוקס, רנו עם קראקס שהוחלפה בסדרות C ו-K, ועוד.
גם לדאף יש כמובן משאיות שמיועדות למשימות הקשוחות יותר, אבל היא בחרה לא להגדיר אותן כסידרה נפרדת, אלא רק להוסיף את המילה Construction (בנייה) לשם הדגם. לפני שנתיים הייתי באירוע שנכללה בו בין השאר גירסת Construction של ה-LF, סידרת המשאיות הקטנה של דאף, ולאחרונה נכחתי באירוע של דאף שבו תחום עבודות העפר היה הנושא המרכזי, ומלבד LF, הוצגו בו מספר גירסאות "שטח" של CF, סידרת הביניים של דאף.
דאף לא ממש הציגה באירוע דגמים חדשים, אבל היא הרחיבה את מגוון התצורות של הדגמים המיועדים לעבודות עפר, וכן הציגה סרנים חדשים בעלי כושר נשיאה רב יותר, ושכלולים נוספים. דאף דיווחה בגאווה במסיבת העיתונאים שהיא סיימה את שנת 2018 בתור מותג המשאיות השני בגודלו באירופה (אחרי מרצדס, י' ק'), עם נתח שוק של 16.6% בקבוצת המשאיות הכבדות, והיא מובילה את השוק בתחום הגוררים, עם נתח שוק של 19.8%. מכיוון שמהמקום הראשון קצת קשה לגדול, והחברה רוצה כמובן להמשיך לגדול, היא החליטה להיהפך לשחקן בעל משמעות רבה יותר בתחום הבנייה.
אם בתחום המשאיות הכבדות גוררים הם כשני שלישים מהשוק, ומשאיות אחודות הן קצת יותר משליש, הרי שבתחום הבנייה ועבודות העפר משאיות אחודות מהוות כשני שלישים מהשוק, ויותר ממחציתן הן משאיות בעלות ארבעה סרנים (8x4 וכדומה), שגם היו עיקר ההיצע שעמד לרשות העיתונאים באירוע זה.
האירוע התקיים בדרום ספרד, בהרים שמצפון למלאגה, מקום מועדף על יצרני רכב רבים בשל מזג האוויר הנוח השורר שם, ודאף עצמה מקיימת שם אירועים כמעט מדי שנה. לפיכך הכבישים והערים באזור היו מוכרים לי היטב מביקורים קודמים. העיתונאים שוכנו במלון שנמצא בערך במרכז המשולש שנוצר על ידי הערים מלאגה-גרנאדה-קורדובה. אני לא מדווח בדרך כלל על תנאי האירוח (שהם תמיד מעולים, כמובן), אבל המלון שבו שהינו שווה אזכור. הוא ממוקם בלב שטחים ענקיים של מטעי זיתים, ונראה כמו כפר ספרדי ישן. כשביקשתי ללמוד על ההיסטוריה של המקום, הסתבר לי שלא היה זה כפר ישן שהוסב למלון, אלא מלון חדש למדי, שנבנה לפני כשלושים שנה כדי להיראות כמו כפר אנדלוסי ישן, ואפילו כנסייה במרכזו. מסיבת העיתונאים התקיימה בתוך הכנסייה, עם פסל של ישו ועוגב (שלא השתתפו בהשקה). זה היה חידוש מרענן, אבל גם קצת מוזר, אני חייב לציין.
בדרכים
ההשקה עצמה התחלקה לשני חלקים: נסיעות מבחן בתוך מחצבה, שם נבחנו היכולות של הדגמים בשטח, ונסיעות עם שאר הדגמים, בכבישים ההרריים של האזור. בנסיעות במחצבה עמדו לרשות העיתונאים שלוש משאיות מסידרת CF, שתיים מהן בתצורת 8x4 ואחת בתצורת 10x4. לכל המשאיות מאפיינים מיוחדים לעבודת שטח, בכלל זה פגוש קדמי ושבכה קדמית שעוצבו במיוחד ומעניקים למשאית מראה קרבי למדי, זווית גישה של 25 מעלות ומרווח גחון של 40 ס"מ. בנוסף, הן מצוידות במיגון תחתון למקרן (רדיאטור), עשוי מלוח פלדה בעובי של שלושה מ"מ.
הדגם המעניין מבין שתי המשאיות 8x4 קרוי FAW, שבניגוד לדגמי 8x4 המקובלים, המצוידים בשני סרנים מלפנים ובשניים מאחור (בגירסת FAD), מצויד בסרן קדמי אחד ובשלושה סרנים אחוריים. שני הראשונים מבין הסרנים האחוריים הם סרנים מניעים עם צמד גלגלים בכל צד, ולסרן האחורי ביותר היגוי וגלגל יחיד בכל צד, והוא ניתן להרמה. היתרון הגדול של תצורה זו לעומת דגמי FAD קונבנציונליים יותר הוא קוטר הסיבוב שלה, 17 מטר בין קירות או 15.6 מטר בין מדרכות, קטן ביותר מ-20 אחוז מזה של ה-FAD. למי שלא מבין את המשמעות של הנתון הזה אזכיר שקוטר הסיבוב בין קירות של הקראפטר, המסחרית הגדולה של פולקסווגן שנבחנה כאן לאחרונה וקצרה מהמשאית הזו בשני מטרים בערך, הוא 16.2 מטר. המשאית הזו הייתה מצוידת בסרן הקדמי החדש של דאף, בעל כושר נשיאה של עשרה טון. לסרן זה, שמיועד רק למשאיות עם סרן קדמי יחיד, משמעות רבה במיוחד בתחום עבודות העפר, שמתאפיין בעומסים כבדים על הסרן הקדמי - למשל מנוף שמותקן מאחורי תא הנהג.
כדי להמחיש את קוטר הסיבוב הכשירו אנשי דאף מקום להסתובב בקצה העליון של המחצבה. FAW עשה את הסיבוב בפעם אחת, ואילו FAD בעל התצורה הקונבנציונלית חייב תמרון לפנים ולאחור - לא כל כך נעים כששני מטרים מקצה הדרך יש תהום שעומקה כמה עשרות מטרים. מצד שני, משאית זו הייתה מצוידת בתוכנית החלפת הילוכים Off-road שמיועדת לעבודה בשטח ומאפשרת החלפות הילוכים מהירות בהרבה. אמנם לשתי המשאיות היו אותן מידות ועומס זהה, אבל FAD עם תוכנית השטח הייתה הרבה יותר זריזה בעליות התלולות של המחצבה.
המחצבה גם אפשרה להתרשם מיכולת הבלימה של מערכת ההאטה. המשאיות העמוסות הצליחו לרדת בירידות התחוחות והתלולות של המחצבה בלי שהיה צריך לגעת בדוושת הבלמים.
הדגם השלישי של גירסת Construction היה FAD שמיועד למערבל בטון. לדברי החברה, יש לו המשקל העצמי הקל ביותר בשוק, קצת מעל תשעה טון, ולכן הוא מאפשר כושר העמסה גבוה.
על הדגם הזה, וכן על דגמים אחרים, נהגתי בכביש. כל המשאיות היו מצוידות בתיבת הילוכים רובוטית. הקטנות שביניהן צוידו בתיבה מסוג AS-Tronic, והגדולות צוידו בתיבת הילוכים TraXon 12 הילוכים. זו הייתה תזכורת נוספת לקלות ולנוחות הנהיגה במשאיות של ימינו. זה כל כך קל, שבחרתי לנסוע נסיעה קצרה גם באחד מדגמי LF שהיו שם, רק כדי להיזכר מה זה לנהוג עם הילוכים רגילים, מיומנות שלדעתי הולכת ונעלמת מעולם המשאיות ומענף הרכב בכלל.
ציוד וחידושים
כמו תמיד בדאף, גם הפעם יכולתי להתרשם מכמה אביזרים נחמדים שהמשאיות צוידו בהן ולא זכו לאזכור מפורש במסיבת העיתונאים. ההתקנים אינם מיוצרים על ידי דאף, אלא על ידי יצרני המרכבים שהיו אחראים למרכבים שנכללו במשאיות ההדגמה. הראשון ביניהם היה פגוש אחורי נשלף שהותקן על אחת המשאיות שבהן נהגנו במחצבה. מדובר במשאית מסוג רמסע, שהמכולה שעליה בולטת מהשילדה באופן מיוחד לאחור ויוצרת שלוחה אחורית ארוכה. במצב רגיל הפגוש האחורי נמצא בקו אחד עם קצה המכולה, והדבר מגביל את זווית הנטישה של המשאית, אך בלחיצת כפתור הוא מתקפל לפנים ונצמד לשילדה, וכך מאפשר זווית נטישה גדולה הרבה יותר.
רעיון נחמד אחר נגלה לי במשאית אשפה שבה נהגתי בכביש. מעבר להיותה מצוידת במערכות מתקדמות כגון פנסים ראשיים ואחוריים מסוג LED, פנסים עוקבי פנייה, מערכת DAF Connect וחישוקי אלומיניום מבריקים, שתי המדרגות האחוריות מאחורי הדחסן (אני זוכר איך כשהייתי ילד כולנו קינאנו בעובדי הזבל שעומדים עליהן כשהרכב נוסע) היו מצוידות במיקרוסוויץ' שמונע מהמשאית לנסוע לאחור אם מישהו עומד על אחת המדרגות.
בחידושים שהוצגו בספרד נכללו גם סרני טאנדם חדשים למשאיות 6x4 ו-8x4 מהסדרות CF ו-XF, עם גירסאות עומס מורשה של 19, 21 ו-26 טון, הפחתה יחידה וקפיצי עלים או מתלי אוויר. הסרנים זמינים גם עם יותר מעשרה יחסי סרן אחורי, והיחסים המהירים ביותר מאפשרים מהירויות מנוע נמוכות יותר ושיפור בתצרוכת הדלק.
עוד בהיצע החדש של דאף: מגוון רחב של מפרשי כוח (PTO), שיש לו חשיבות רבה בתחום הבנייה. המפרש כוח פועל ישירות מהמנוע ומאפשר התקנה ישירה של משאבות. במנועי MX-11 ו-MX-13 הוא מציע מומנט רציף של 800 ניוטון מטר ומומנט שיא של 1,000 ניוטון מטר. הוא מתאים במיוחד לשימושים כגון מערבל בטון או משאיות אשפה. קיים גם מבחר גדול של מפרשי כוח שיוצאים מתיבת ההילוכים, אלה מתאימים למערכות רכינה, למדחסים ולמנופים, וקיים מפרש כוח שיוצא מהחלק הקדמי של המנוע ומיועד ליישומים קלים.
ידידותיות לבוני מרכבים
דאף מדגישה תמיד את הידידותיות של משאיותיה לבוני המרכבים. ראשית, היא מציעה גמישות רבה במיקום הרכיבים המותקנים על השילדה, כולל מכל(י) הדלק, מכלי האוויר וכדומה. מעבר לכך, החברה מציעה מגוון מודולים לחיבור מרכבים, דבר שמפשט מאוד התקנה של מרכבים למיניהם. בנוסף, דאף מציעה שפע של אפשרויות לשליטה במרכב ובציוד מתא הנהג, ולהיפך. כך למשל אפשר לשלוט במהירות המנוע מהמרכב.
[image_gallery]
עמכם הסליחה