בנזין, דיזל, רכב היברידי, רכב חשמלי, הנעה במימן ורכב אוטונומי. על כל אלה נוספות המכוניות המשומשות. מה צפוי להתרחש עד שנת 2030 בעולם התחבורה כאן בישראל?
כבר לא צריך נהג
מהפיכת הרכב החשמלי והרכב האוטונומי פורצת והתקדמותה מהירה. בעידן החדש ישונו הרגלי החיים שלנו. המהפכה האוטונומית תכלול הפחתה בתאונות הדרכים, שחרור מתלות בנהיגה, ניצול זמן יעיל, פחות עמידה בפקקים, חוויית נסיעה משופרת וחיסכון בכסף. בעולם הרכב האוטונומי שותפים, מלבד יצרני הרכב, מעצמות תקשורת והיי-טק כגון גוגל, אינטל, מובילאי, אפל ואובר. מומחים מעריכים, כי כבר בשנת 2025 יותר ממחצית מכלי הרכב שיימכרו יהיו אוטונומיים. הרכבים ישמשו בעיקר כמוניות להסעות שיתופיות. המכוניות השיתופיות ישמשו להסעת המונים. החשמל ישמש מקור הנעה עיקרי לכלי רכב, והרכבים האוטונומיים יתבססו עליו. בהמשך, ההנעה תתבסס על מימן, שהוא חומר גלם זמין.
כניסת הרכבים האוטונומיים לשימוש מצריכה תשתיות מתאימות ומעבר לכבישים חכמים ולערים חכמות. המגמה העתידית תביא לשימוש אחר בכלי רכב, עם מעבר לשימוש בתחבורה ציבורית איכותית ונסיעות שיתופיות בכלי רכב פרטיים. הבעלות על כלי הרכב תעבור ליבואנים, לחברות ניהול ולחברות ליסינג. עם השינוי ייפלטו לשוק כלי רכב ישנים רבים, וייצרו מציאות חדשה שיהיה צריך להתמודד איתה. סביר להניח שהרגולטור ייאלץ לעודד גריטה מסיבית של כלי רכב.
התייחסות העולם לאיכות הסביבה והתמקדות בזיהום הנגרם מתחבורה, הביאו לשינוי החשיבה, מכיוון שהזיהום מתרכז במרכזי הערים ובקרבת בני אדם. פרשת הדיזלגייט, שבעקבותיה התברר כי נתוני היצרנים המתפרסמים לגבי פליטת המזהמים ותצרוכת הדלק של כלי הרכב אינם מדויקים, לימדה על הצורך לקבוע תנאים אחרים ויחידים לכל יצרני הרכב, כדי לקבל מדד מדויק בתחום. משנת 2019 נכנס לתוקף תקן זיהום אוויר אירופי חדש, WLTP, הקשור לשיטות מדידה של פליטת מזהמים ופרסום של נתוני תצרוכת הדלק המפורסמים על ידי יצרני הרכב.
פאנל שוק הרכב
בפאנל שנערך בפסגת הרכב, ועידת הרכב השנתית שנערכה מטעם חברת מידע כנסים, דיברו חברי הפאנל על מגמות העתיד וענו על שאלות בוערות בשוק הרכב.
משתתפי הפאנל: עינת סגל, מנהלת אגף הרכב במשרד התחבורה; לוי יצחק, מנכ"ל קבוצת לוי יצחק; יקי אנוך, נשיא איגוד יבואני הרכב; מוני בר, יו"ר איגוד חברות ההשכרה והליסינג באיגוד לשכת המסחר; אבי צור, מנכ"ל קלאוטו; וניר גרוסמן, מנהל חטיבת ציי רכב בקבוצת הרכב הפרטי בכלמוביל.
איכות סביבה בתחבורה
תקן WLTP מחייב את יצרני הרכב לספק מכוניות ידידותיות לסביבה ולדווח על תצרוכת דלק אותנטית בכביש. כיצד נערכים לכך היצרנים ומה המשמעות מבחינת היבואנים בישראל?
יקי אנוך: התקן לא נפל עלינו כהפתעה. עד לאחרונה היה סרגל נתונים שנקבע על פי בדיקות מעבדה שביצעו היצרנים. בעולם הבינו שהנתונים שפורסמו לא משקפים את המציאות בכבישים. שיטת תקן WLTP נועדה לשקף את המצב. משנת 2019 חייבים כל יצרני הרכב להתנהל על פי התקן החדש כדי לשפר את איכות הסביבה מבחינת פליטת המזהמים מכלי הרכב ולהעביר לצרכנים מידע מדויק יותר הנוגע לפליטה. מבחינת מחירי המכוניות בישראל, הם צפויים להתייקר בעקבות דרישות התקן החדש.
תחליפי דלקים
בעולם קיימת מגמה לנטוש את מנועי הבעירה הפנימית ולעבור להנעות היברידית, חשמלית, גז ומימן. מה הם מקורות האנרגיה לטווח הקרוב שישמשו את כלי הרכב בישראל?
ניר גרוסמן: מבחינת כלמוביל אכן מדובר במהפיכה. אנו משווקים בהצלחה את האיוניק, הסונטה ומיצובישי PHEV. בטרם התחלת השיווק אפיינו את צרכי המשתמשים של לקוחות גדולים. בחנו את התחום בשלוש רמות: המשתמש, שמקבל רכב מודרני יותר; החברה, שרוכשת רכב חסכוני בדלק; וחברות הליסינג, שנכנסות לעידן חדש עם מערכות טכנולוגיות מתקדמות. הענקנו אחריות מורחבת ועוד. אנחנו רואים בתחליפי דלקים את העתיד של הנעת כלי הרכב. ב-2019 נתחיל לשווק בישראל את האיוניק בגרסת פלאג-אין. הקונה תשווק בגרסה חשמלית מלאה עם טווח חשמלי של 450 ק"מ.
עוד אמר גרוסמן, כי היצרנים מתייחסים לקרינה הנפלטת מרכבים היברידיים. נחשפנו לכל הבדיקות שהיצרן ביצע לרכבים. כיום יש בעולם רק שני גורמים מוסמכים למדידת רמות הקרינה: ארגון הבריאות העולמי והוועדה הבינלאומית לקרינה בלתי מייננת. כאן בישראל המשרד להגנת הסביבה ביצע ב-2017 בדיקות ופרסם מסקנות שהרכבים שלנו תקינים ברמת החשיפה שלהם.
תשתיות
האם התשתיות בישראל מתאימות לנסיעה חשמלית ולנסיעה אוטונומית?
יקי אנוך: מבחינת יבואני הרכב, החסם העיקרי הוא היעדר תשתיות לטעינה של כלי רכב חשמליים. משרד האנרגיה ומשרד התחבורה עושים מאמצים לקדם את הנושא. על פי ההיצע של דגמי המכוניות בהנעה חשמלית הקיים בישראל, נראה כי ב-2020 יהיו מספיק תשתיות לטעינה. היבואנים יוכלו לייבא דגמים בהתאם למצב הקיים מבחינת תשתיות לטעינה חשמלית של כלי רכב.
תשתיות חכמות
מערכות הינע היברידיות, חשמליות ואוטונומיות משולבות בכלי הרכב החדשים. בתוך חמש שנים יהיו מכוניות ללא נהג. השינוי מחייב הקמת תשתיות לטעינה חשמלית וסימון כבישים. ניכר שאין תשתיות מתאימות. כיצד נערך משרד התחבורה לשינויים הקרובים בכלי הרכב?
עינת סגל: על פי המציאות הקיימת כיום, הטכנולוגיה מקדימה את הרגולציה. מבחינת משרד התחבורה, מדובר בפרויקטים ברמה בינלאומית. התחבורה החכמה כוללת כלי רכב, תשתיות תחבורה ותקשורת בין כלי הרכב ובינם לבין התשתיות.
לגבי הגבלת יבואנים ביבוא מכוניות בגלל תשתית לא תואמת, אמרה סגל: אנו מתייחסים למעבר לתחליפי דלקים באופן רציני ופועלים לקידום הנושא. בישראל ישנם כ-80 אלף רכבים היברידיים וכ-2,000 רכבים חשמליים שרובם אוטובוסים. אנו חייבים להיערך בהתאם, ומבחינתנו זה פרויקט הדגל של משרד התחבורה. אנו נערכים גם להתאמת שירותי התחזוקה במוסכים ולהכשרת בעלי מקצוע.
בהנחה שכמות הרכישות של כלי הרכב תפחת, אמרה סגל, על משרד התחבורה לתת את הדעת לגריטה. אנו בוחנים מה אפשר לעשות, וברור לנו שנצטרך להוריד רכבים ישנים כדי לעודד מעבר לרכבים ידידותיים לסביבה.
ענף הליסינג
חברות הליסינג מחשבות מסלול מחדש. מה יקרה בשוק הליסינג? מבחינת היקף השוק של הרכב החדש, ענף הליסינג נאמד במחצית מכלל המכירות השנתי. ניכר כי חל גידול בהיקף פעילותן של חברות הליסינג עם כניסת החברות לערוצי שיווק ומכירה לצרכנים פרטיים. המגמות בעולם הרכב מלמדות על מעבר לכלי רכב אוטונומיים, חשמליים ומעבר לנסיעות שיתופיות. איך מתברגות חברות הליסינג בעידן כזה?
מוני בר: העתיד הוא של כלי רכב אוטונומיים. כאשר יהיו די רכבים אוטונומיים, יהיו גורמים שיצטרכו לתפעל ולשרת אותם ולהנגיש אותם לציבור. היבואנים ישמחו למכור את הרכבים לחברות הליסינג. יש להן כל התשתיות המתאימות לתת שירותים לרכבים אוטונומיים, וכאן העתיד שלנו.
אבי צור: המהפכה כבר מתרחשת, והמעניין בה הוא השינוי שמתחולל בהתנהגות הצרכנים. כיום נכנסים דגמים עם ערך גרט נמוך. במגזר העסקי יש יותר ביקוש לרכבים היברידיים. בהמשך יהיה מעבר לכלי רכב ללא בעלות אישית. זה העתיד, גם בכלי רכב אוטנומיים שיתנו פתרונות להסעות שיתופיות. בעתיד יהיו ציים של רכבים חכמים, וצרכנים ישתמשו בהם לטווח ארוך, לטווח קצר או לשימוש יומי. לקוחות יבחרו בין מסלולים. האתגר שלנו עם ציי רכב הוא לגרום ששירותי הליסינג שלנו יהיו מותאמים לדרישות הלקוחות. אנו נתאים עצמנו לכל ההתפתחויות ולצרכים בשוק המקומי. יהיה כאן שינוי מעניין וחדשני: חברות הליסינג ינהלו באופן חכם לקוחות עסקיים ולקוחות פרטיים, וכן יציעו מסלולים לרכבים משומשים לאחר מסלול הליסינג שלהם.
ליסינג ונסיעות שיתופיות
איך מתייחסות חברות הליסינג לרעיון, שברכביהן ייעשה שימוש להסעות בתמורה לפיצוי כספי לנהג? החוק התעדכן לאחרונה (תקנה 84 א'), ועתה מותרות נסיעות שיתופיות בתמורה כספית ברכב נוסעים פרטי גם אם אינו מונית או אוטובוס. האם לחברות הליסינג יש התנגדות לכך?
מוני בר: ענף הליסינג מפעיל כ-300 אלף כלי רכב. כיום קיים החשש שהלקוחות ישתמשו ברכבים הצמודים בנסיעות שיתופיות בניגוד לחוזים של חברות הליסינג, שכרגע לא מאושרות בהם נסיעות שיתופיות, אלא אם הדבר נקבע מראש.
מכירת מכוניות משומשות
בישראל נעשות מדי שנה יותר מ-500 אלף עסקאות מכירה של מכוניות משומשות. איזה עתיד צפוי לשוק המשומשות בעידן של המכוניות החשמליות והאוטונומיות? האם הוא יהיה קיים? מה צריך לעשות עם מלאי כה גדול של מכוניות משומשות?
לוי יצחק: עדיין נקנה מכוניות חדשות ונמכור מכוניות משומשות. המדינה צריכה לעודד הוזלת כלי רכב באמצעות עידוד רכישה של מכוניות משומשות ממודלים חדישים.
סיכום עידן המכוניות האוטונומיות
הרכב האוטונומי כבר אינו חלום טכנולוגי או פנטזיה. החזון הופך למציאות. יצרני הרכב וחברות הטכנולוגיה משקיעים מיליארדים כדי להבשיל את הרעיון האוטונומי. האם העולם מוכן לכך מהבחינות תשתיות, הגורם האנושי וכלי הרכב? העידן האוטונומי בישראל - מתי זה יקרה?
יקי אנוך: לדעתי זה יגיע בשלבים, ולא במהפכה. הכול תלוי ברגולציה, שאמורה להכין תשתיות לרכבים חכמים. הכוונה לערים ולכבישים מותאמים לטכנולוגיה. להערכתי השינוי יתחולל בשנת 2030.
לוי יצחק: נכון שהעתיד האוטונומי מגיע ונזכה לניצנים, אבל יעברו לפחות 20 שנים עד שנגיע לעידן האוטונומי. הציבור ימשיך לקנות מכוניות רגילות ונצטרך רישיון נהיגה. עדיין נחוצים פה רכבים זולים.
עינת סגל: במשרד התחבורה נערכים לעידן האוטונומי. הדרך תהיה קצרה ממה שחושבים.
אבי צור: המהפכה האוטונומית האמיתית לא תתרחש בעשר השנים הקרובות. השלב הראשון שלה יהיה בניהול ציי רכב ללקוחות עסקיים וללקוחות פרטיים, תוך אופטימיזציה של אופן השימוש ברכב. בהתאם לכך יינתנו פתרונות משולבים.
ניר גרוסמן: העידן האוטונומי מצוי כיום ברמה 3, כלומר המערכות מסייעות ולא מחליפות את הנהגים. מבחינתנו, לא נתקדם כל עוד לא יהיו תשתיות מתאימות לרכבים אוטונומיים מלאים.
הכותב הינו מנהל ויועץ תחבורה וליסינג www.autocom.co.il
עמכם הסליחה