השקה: MAN TGE
חברת MAN ישראל תשווק לראשונה ואן מסחרי חדש, MAN TGE. עד כה נמכרו בישראל רק אוטובוסים ומשאיות מתוצרת החברה. TGE החדש מוצע במגוון רחב של גרסאות: גרסת VAN היסעים בתצורת מיניבוס עם 19 מקומות, רכב מסחרי בגרסת שלדה עם תא נהג יחיד ותא צוות, רכב להסעת נכים, רכב 4x4, רכב שירות ועוד.
אפשר לבחור בין שני בסיסי גלגלים, שלושה גבהים ושלושה אורכי מרכב. ל-TGE נפח פוטנציאלי של עד 18.4 מ"ק העמסה. הרכב יוצע עם מנוע דיזל בנפח של 2.0 ליטר והספקים של 122 כוחות סוס, 140 כוחות סוס ו-177 כוחות סוס, עם רמת היעילות הגבוהה ביותר ותצרוכת דלק נמוכה. למנוע תשודך תיבת הילוכים ידנית עם שישה הילוכים או תיבת הילוכים אוטומטית עם שמונה הילוכים.
מערכות הבטיחות כוללות מערכת למניעת התנגשות חזיתית ובקרת שיוט אדפטיבית. עוד באבזור: מראות חשמליות, מסך מגע שמונה אינץ' מקורי עם שליטה מלאה מההגה, USB, AUX, מצלמת רוורס וכיסא הידראולי חשמלי מתכוונן. בתא הנהג שפע של תאי אחסון, הגה מתכוונן, פנסי לד קדמיים ואבזור רב. עלויות האחזקה נמוכות.
סקניה היברידית ליישומי הובלה עירוניים
סקניה הציגה משאית היברידית נטענת (פלאג-אין, PHEV) המבוססת על דור המשאיות החדש שלה. משאית זו ואחותה ההיברידית חשמלית (HEV) יכולות להשתמש בשירות Scania Zone כדי למלא אחר הדרישות לפליטות מזהמים ולעמוד בתקנות המהירות באזורים מסוימים.
המשאיות ההיברידיות החדשות מונעות על ידי סקניה DC09, מנוע בעל חמישה צילינדרים בטור שיכול לפעול על HVO (שמן צמחי עם מימן, שומן צמחי מוקשה) או על דיזל, ובד בבד עובד עם מכונה חשמלית המייצרת הספק של 130 קילוואט (177 כוחות סוס) ומומנט של 145 קג"מ. כאשר היא מונעת על ידי שמן צמחי, המשאית פולטת רמת פליטות מזהמים נמוכה יותר בכמות של עד 92% מבעבר. יכולת האנרגיה של סוללת הליתיום-יון האפשרית להחלפה כדי להבטיח חיי סוללה ארוכים היא 7.4 קילוואט-שעה. המשאיות יכולות לנסוע במצב חשמלי לחלוטין בטווח של עשרה קילומטרים הודות למנועי עזר חשמליים להיגוי ולאספקת אוויר הבלימה. רמת הרעש של המשאית היא 72 דציבלים ופחות.
המשאיות משתמשות בבלימה רגנרטיבית לטעינה על ידי תפיסת אנרגיה קינטית. כאשר המשאית נוסעת במצב ZTE אוטומטי (Zero Tailpipe Emission - אפס פליטות אגזוז), המכונה החשמלית (מנוע חשמלי) משמשת באופן קבוע להתחלת נסיעה במהירויות נמוכות. מצב זה מקנה את תצרוכת הדלק הנמוכה ביותר שאפשר להשיג, כיוון שהוא קוטע את השימוש במנוע הבעירה הפנימית.
משאית הפלאג-אין יכולה להיטען בלילה, בזמן שהיא חונה להעמסה או לפריקה, או בזמן שהנהג בהפסקה. להספק של 22 קילוואט נוספים יידרשו 20 דקות טעינה עם אספקת כוח בקצב קבוע. חיי הסוללה מוערכים בארבע עד שבע שנות פעילות בתנאים נורמטיבים.
הנהג יוכל לנטר את זרימת האנרגיה בלוח המחוונים. כאשר מיושמת בלימה, המשאית יכולה להראות אם הספק הבלימה שניתן על ידי המכונה החשמלית יכול לטפל בכל האנרגיה הרגנרטיבית או בבלמנוע. חיצים כחולים בתצוגת הדשבורד יראו אם הכוח המאוחזר יכול להיכנס היישר לסוללה.
מרצדס שמה דגש בבטיחות משאיות בתנועה
הקונצרן הגרמני מרצדס מייסד תוכנית למחקר ופיתוח בתחום תאונות הדרכים של משאיות. בחברה מועסקים צוותים רבים שייעודם פיתוח מערכות למניעת תאונות ויצירת מנגנון של הפחתה שיטתית שלהן. כבר פותחו מערכת בלימת חירום אוטומטית ומערכת סיוע Sideguard. מרצדס היא כיום היצרן היחיד בעולם שמציע מערכת משולבת כזאת.
מערכת בלימת חירום מותקנת כבר כיום במחצית בערך מכלי הרכב הכבדים. נציבות האיחוד האירופי מציעה שכל המשאיות והאוטובוסים יהיו מצוידים במערכות סיוע לנהג משנת 2024. ברגע שיגובשו הדרישות הטכניות לאישור מערכות סיוע לנהג, כל היצרנים יהיו חייבים לאמץ מערכות מתקדמות ביותר, כמו זו של מרצדס.
מחקרים עדכניים בגרמניה מלמדים שמשאיות המצוידות במערכת בלימת חירום אוטומטית מעורבות בתאונות הרבה פחות ממשאיות אחרות. במרצדס משוכנעים שגם ההתקדמות המהירה של מערכת הסיוע תביא לתוצאות דומות. על פי מרצדס, הדגש צריך להיות בניתוח תאונות מפורט, שיאפשר לשפר את המערכות הבטיחותיות. במילים אחרות, להבין היטב איך תאונות מתרחשות כדי לזהות פוטנציאל נוסף לשיפור. לאחר ניתוח התוצאות מתבצע הליך של מחקר פיתוח נוסף, המשולב בדיונים עם מחוקקים על דרישות משפטיות עתידיות. הפיתוח דינמי מאוד, ומקביל לשיפורים הטכנולוגיים בטכנולוגיית החיישנים.
האלגוריתמים נעשים חזקים יותר ויותר, ועיצוב המערכת הממוחשבת נעשה מתוחכם יותר ויותר. הקישוריות בין כלי הרכב, בשילוב עם מידע מתשתיות הכבישים ותהליכי אוטומציה, לכל אלה תהיה משמעות רבה יותר. זו הסיבה שבמרצדס תומכים בפיתוח אסטרטגיה לבטיחות בתנועה המשלבת את הרכב, הנהג והתשתית.
הפתעה מאליסון: ממסרת 9 הילוכים אוטומטית
יצרנית הממסרות אליסון ניצלה היטב את תערוכת כלי הרכב המסחריים שנערכה לאחרונה בהאנובר שבגרמניה, וחשפה תיבה אוטומטית חדשה בעלת תשעה הילוכים עם מנגנון STOP-START מובנה.
הממסרת החדשה מבית Allison Transmission Van Hool Allison Transmission, חברה משותפת ליצרנית האוטובוסים וואן הול ולחברת אליסון. כבר כיום וואן הול מציעה את האוטובוסים שלה מהסדרות TX ו-EX עם ממסרות של אליסון. אלו מסופקים עם תיבת ההילוכים הוותיקה של אליסון מדגם T525R Torqmatic gearbox.
התיבה משודכת למנועי דאף מסדרת MX בנפחים 11 ו-13 ליטר.
הממסרת האוטומטית החדשה עדיין אינה משווקת. תאריך היעד הוא שנת 2020. החברה שאפה להציע ממסרת בעלת מספר הילוכים גבוה במיוחד. הממסרת הזאת מאפשרת לייעל את הביצועים של מערכת העברת הכוח ולהביא לידי חיסכון בדלק. המעברים בין ההילוכים מהירים יותר, והנוסעים מרגישים פחות קפיצות בין הילוך אחד למשנהו. גם האצת הרכב הכבד משתפרת.
הממיר מומנט פועל היטב, והילוך הכוח הראשון תוכנן במיוחד לרגע הראשון של תחילת הנסיעה, למומנט גדול המשולב עם חוויית נסיעה נעימה. ממיר המומנט ננעל מוקדם כבר בתחילת ההילוך הראשון, כך שהמעבר לנסיעה רציפה וחלקה נעים. בנוסף, הממסרת בעלת תשע המהירויות כוללת חיבור של מערכת stop-start system למנוע. המערכת מאפשרת חיבור מיידי לממסרת כשהמנוע מונע מחדש לאחר שדוּמם.
סקניה: משאית עם מרכב כיבוי מיוחד
חטיבת המשאיות של סקניה בברזיל הציגה משאית עם מרכב כיבוי מיוחד, הנושא סולם שמתנשא לגבהים לא-מוכרים. מרכב הכיבוי הותקן על משאית סקניה מדגם P 440 6×4, המסוגלת לנסוע גם בתוואי שטח קשה במיוחד. בפרויקט מורכב, שכלל מספר שנים של פיתוח, נעזר הצוות ההנדסי במומחי בטיחות אש ובמומחים הקשורים למערכות הינע ייחודיות. המטרה הייתה לאפשר התקנה של סולם שייפתח במהירות ויאפשר חילוץ בגובה.
את המשאית המיוחדת בנתה קבוצת Triel-HT. הסולם יכול לנוע סביב צירו, עם תמסורת אוטומטית של אליסון מדגם 4500 ומשאבה בהספק מרשים של 7,000 ליטר לדקה. מתאפשרת הצלה בגבהים של עד 42 מטרים.
הרכב המיוחד ישמש את חברת Novelis, העוסקת בלמינציות של אלומיניום. מפעל החברה, הממוקם ליד שאו-פאולו, כולל מבנים גדולים מאוד. תהליך הייצור של האלומיניום כולל עבודה עם חום רב, ונחוץ רכב זריז שיגיע לתקרות הגבוהות במפעל הייצור. בפועל היה אתגר נוסף: עמידה בתקנות הבינלאומיות לבטיחות אש ובתקנים האמריקנים (NFPA).
לחברת Novelis יש מעל 200 משאיות כיבוי ומשאיות אחרות שהותאמו לצרכי המפעל. המשאיות מבוססות על הדגמים P 250, P 310, P 440 ו-P 360 בתצורות 4x4, 6x4 ו-2x4.
לטענת החברה נבחרו השלדות של סקניה לפרויקט הזה מכיוון שהיה קל יותר להתאים את השלדה לצרכים הייחודיים, ומכיוון שהשלדות האלו חזקות יותר מאלו של יצרני משאיות אחרים.
עמכם הסליחה