השקה של הגירסה החשמלית
למידיבוס Karsan Atak
קארסן הוא יצרן רכב מהעיר בורסה בטורקיה. הוא קיים 53 שנים, ובשנותיו הראשונות ייצר מערכות ומכלולים לכלי רכב באירופה. בשנת 1981 החל לייצר מגוון כלי רכב, תחילה כקבלן ליצרנים אחרים, ובשנים האחרונות כלי רכב לתחבורה ציבורית משל עצמו. מגוון כלי הרכב רחב: מכוניות נוסעים, מסחריות, משאיות, טרקטורים, אוטובוסים, ולאחרונה גם מיניבוסים ומידיבוסים. חלק מכלי הרכב שמייצר קארסן ליצרנים אחרים אתם מכירים. בהם סיטרואן ברלינגו ויונדאי H350.
קארסאן יגיע לארץ בקרוב עם המיניבוס JEST והמידיבוס ATAK. דבר זה עצמו הוא סיבה טובה לצאת להשקת הגירסה החשמלית של המידי.
נולדו להסיע
ג'סט ואטאק הם כלי רכב להסעת נוסעים. שלא כמו רוב כלי הרכב בקבוצות גודל אלו, ובמיוחד במיניבוסים, הם תוכננו מלכתחילה ככלי רכב להסעת נוסעים בתחבורה הציבורית, ולא הוסבו לכך מרכב מסחרי. המרכב של שניהם אחוד נמוך כניסה, והם נגישים כמובן למוגבלי תנועה בזכות הרחבה והרמפה. גירסאות הדיזל מונעות באמצעות מנועי FPT. תיבות ההילוכים ידניות, וישנה אופציה לתיבה רובוטית בג'סט ולתיבה אוטומטית מתוצרת אליסון באטאק.
הג'סט באורך של 5.7 מטרים. הוא הכלי הקצר ביותר שמסוגל להסיע 22 נוסעים. ההנעה הקדמית ומיקום הגלגלים בפינות המיניבוס יוצרים תא נוסעים מרווח מאוד, והמיתלים הנפרדים מייצרים בונוס והוא נסיעה נוחה מאוד. הנהג יושב מעל הגלגל הקדמי, ודלת הכניסה הרחבה ממוקמת מאחורי הסרן, כמקובל בקבוצה.
האטאק באורך של 8.0 מטרים. זהו מידיבוס קומפקטי המיועד לתפוסה של עד 52 נוסעים. המבנה הוא של אוטובוס נמוך כניסה המצויד במנוע אחורי עם שתי דלתות, אחת לפני כל סרן.
הכי מעניינות: הגירסאות החשמליות
כדי לפתח את הגירסאות החשמליות חבַר קארסאן לב.מ.וו. ב.מ.וו. מייצר את המודולים של הסוללות בעצמו תוך התבססות על תאי סוללה מתוצרת סמסונג הקוריאנית. אלו המודולים המותקנים במכוניות מסידרה i, והם הותאמו לשימוש בכלים של קארסאן. אפשר לטעון את המצברים בשני אופנים: טעינה מהירה בזרם חילופין או טעינת לילה בזרם ישר.
כל מודול יכול לאגור אנרגיה בסך 44 קילוואט/שעה. הג'סט מסתפק במודול מצברים אחד, המספק לו טווח נסיעה ריאלי של 105 קילומטרים, ואילו האטאק הוא הפנינה האמיתית. יש לו חמישה מודולים, ארבעה בגג האוטובוס ואחד במקום "תא המנוע". אלו מספיקים לטווח נסיעה העולה על 300 ק"מ, כלומר יום עבודה מלא בשתי משמרות בעיר. טווח הנסיעה מוגבר באמצעות בלימה רגנרטיבית - המרה של חלק מאנרגיית הבלימה לחשמל המוחזר אל המצברים.
להנעת האוטובוס, הג'סט נהנה מניחוח ספורטיבי, אותו מנוע חשמלי המשמש את i8. האטאק, הכבד ממנו בהרבה, מונע באמצעות ממיר מתח ומנוע חשמלי המסופקים על ידי קבוצת DANA. המנוע מייצר 310 כוחות סוס ו-2,400 ניוטון מטר. כמו אוטובוס בגודל מלא. מעניין.
היכרות מקרוב
הג'סט הושק בחורף שעבר וכבר מיוצר בייצור סידרתי. האטאק החשמלי הושק ממש לאחרונה, ובכך סיפק סיבה מצוינת להתייצב על המסלול באקדמיית הנהיגה של ב.מ.וו הסמוכה למינכן.
ההשקה הייתה של אטאק, אלא שג'סט נכח בה אף הוא. על המסלול שני הכלים ידידותיים מאוד. המנוע החשמלי, בכל אחד מהם, מספק תאוצות שאינן מביישות מכוניות ספורט. אפשר כמובן להתאים את התאוצה לייעוד הכלים - רכב להסעת נוסעים בתחבורה ציבורית - באמצעות הגדרה של התאוצה המרבית הרצויה בתוכנת ההפעלה.
המידות של שני הכלים, מיקום הגלגלים בג'סט ויכולת הפניית הגלגלים הקדמיים בזווית חדה מאוד, יוצרים יכולת תמרון מעולה, המאפשרת להיכנס לרחובות צרים. עמדת הישיבה בג'סט גבוהה מאוד ומקנה שדה ראייה בסגנון נהג משאית.
סביבת הנהג של האטאק מותאמת על פי היצרן לתקן VDV של ארגון מפעילי התחבורה הציבורית בגרמניה. התקן מגדיר את המיקום של שולחן הנהג והמושב יחסית לשמשה הקדמית ולחלון הצד של הנהג, וכן את היחס בין גלגל ההגה לשולחן.
שדה הראייה רחב מאוד, ולמרות המידות הצנועות, התחושה זהה לזו שבאוטובוס בגודל מלא. מול הנהג לוח מחוונים משולב, ובו מד מהירות, מד טעינה ומדי לחץ אוויר אנלוגיים ברורים. ביניהם שלל מידע דיגיטלי הנחוץ פחות בעת נהיגה, ולפיכך הוא קטן וכמעט בלתי קריא. מסך מימין מציג פונקציות של האוטובוס, אך הוא לא אינטואיטיבי ומצריך זמן לימוד. צמודים אליו מספר מתגים, שאחד מהם שולט על הבלימה הרגנרטיבית בעת האטה. למתג זה שלושה מצבים: מנותק ושתי רמות רגנרציה. ידית בסגנון המוכר של מאט (ריטארדר) הייתה עדיפה כאן.
הבנייה וההרכבה של האטאק החשמלי עושות רושם איכותי, אך הן אינן מושלמות. בהשקה נכחו אבי טיפוס ולא כלים מייצור סידרתי, ויש לקוות שבכלים הסידרתיים נקודות אלו ישופרו.
על המסלול
נהיגת המבחן הייתה כאמור על המסלול באקדמיית הנהיגה של ב.מ.וו. לרשות המשתתפים עמד מסלול רחב, אשר שימש בעבר מסלול המראה למטוסי צבא גרמניה. הדבר איפשר האצות בישורת ונסיעת סללום הממחישה את יציבות הכלים בעת שינוי כיוון.
הכלים מאיצים באופן מרשים - נתון אופייני לכלים המונעים בחשמל ונהנים משיא המומנט כבר בסיבוב הראשון של המנוע. האטה מתחילה עם שחרור דוושת המאיץ ובתלות במתג השולט על הבלימה הרגנרטיבית. שתי דרגות ההאטה מורגשות ושונות זו מזו, ואפשר לעבור ביניהן תוך כדי האטה.
סיבוב מלא סביב פילונים המדמים מעגל תנועה, חשף במבחן יכולת תמרון מעולה המאפשרת כניסה לפניות הדוקות מאוד ברחובות צרים. כמו יכולת התמרון, גם הנסיעה בסללום הוכיחה את יכולות האטאק, ועצם הדבר שארבעה מחמשת מודולי המצברים ממוקמים בגג, לא הפריעה לו לפזז בין הפילונים.
תנוחת הנהיגה טובה מאוד, והראות מהשימשה הקדמית ומחלון הצד מצוינת. התלונה היחידה היא למראות התשקיף החיצוניות. המראה רחבת הזווית נמצאת בחלק התחתון של בית המראה, בדיוק במקום שבו ציפיתי למראה הראשית.
מושבי הנוסעים נוחים ורופדו בבד נעים למגע. מקור הרעש העיקרי בתא הנוסעים הוא מפוחי המזגן. המנוע החשמלי חרישי, ומהרכב נעדר הזמזום המטריד - מנת חלקם של חלק ממנועי ההסעה החשמליים בשוק.
ההשקה התקיימה ביום חם במיוחד, ומד הטמפרטורה באפליקציה הראה 35 מעלות, טמפרטורה אופיינית לקיץ הישראלי. המזגן, בהספק של 22 קילוואט, עבד במלוא המרץ. תוספת הספק של כ-25% בתפוקת הקירור תהיה חיונית כדי לעמוד בתנאי הקיץ בארץ.
גם הג'סט הפגין יכולות מרשימות. בזכות מידותיו החיצוניות הצנועות, הוא מסוגל להיכנס לכל מקום שאליו נכנסת מכונית משפחתית ממוצעת.
כלים ראשונים מתוצרת קארסאן יגיעו בקרוב לארץ, בשלב הראשון עם מנועי FPT טורבו דיזל מוכרים ומוכחים, והם מיועדים לשמש בקווים מזינים בתחבורה הציבורית. הג'סט יכול לשמש גם כמונית שירות, ויש לו פוטנציאל רב.
שני הדגמים מגיעים לשוק מגוון, עם יצרנים רבים ותחרות עזה. תמחור נכון והתאמה של המפרטים והשירות, יקבעו אם קארסאן ירכוש לעצמו מקום בשוק הישראלי.
עמכם הסליחה